SlideShow

6

ibrahim's family secret

slps penat berjoging bersame ibuku di taman sri gombak kot  name tempat dier, aku pon melabohkan punggung aku di ats seat kete rush untuk beransur pulang.., tibe2 ibuku membangkitkan tntng perangai bapak aku yg suke tuka2 kete ni. persoalan itu  telah membangkit kan nafsu ingin tahu aku tentang bapaku. setibanyer dirumah aku pon meluru ke arah ibuku utk bertnyer dengan lebih lanjut tentang perkara itu. dengan kerjasama yg tulus ikhlas dr pada ibuku, aku telah dapat membongkar satu rahsia di dalam Ibrahim's family.




kereta pertama yg bapak bapak aku beli adela kete mazda 323 hatchback 1986 manual bernombor plat 'mq 3227' , kete ini adela kete yg paling lama dipkai oleh bpk aku, iaitu selama 4 thun. ia adela kete secondhand jer. bpk aku beli kete ini pade taon 1994


ini bukan gmbar sebenar, colour kete tu warne merah, patern dier camni la...


selepas bapaku menjual kete mazda tu. dier pon membeli kete proton kancil bergear manual, dan bernomborkan platkan 'wgs 2990'. kete ini dibeli pada taon 1998. jangka hayat kete ni pon hanyela selama 3 taon saje. ia dijual pade akhir taon 2001.



ini bukan gambr yg sebenar. colour kete yg sebenarnyer  warne hijau

pada ujung taon 2002 bapaku telah membeli kete proton waja manual, bernombor plat, 'wkf 4904', mase bangge giler dpt kete ni. yela dari kancil bertuka ke waja, sape x bangge. haha.., jangka hayat dier pon pendek jer.. slame 2 thun jer. tp bes la bwk waja..


ini bukan kete dier yg sebenar. kete yg sebenar, colour blue skyline., 1.6 jer...


mase da ade kete waja tu, kitorang pndh ke negeri sembilan. bpk aku yg terpakse ulang alik dr negeri smbilan ke selangor utk bekerje. pon membeli sebuah kete kancil secondhand auto bernombor plat 'wfj 9800' pada taon 2003, utk kegunaan domestik ibuku, seperti mnghantar aku ke sekolah atau apa2 jenis pekerjaan yg memerlukan pengangkutan. kete ni kitorang pkai setahun lbh jer jer.




ini bukan gambar yg sebenar. tp colour dier same la, warne putih..



selepas kami berpindah kembali ke selangor, pada ujung taon 2004, bpk aku pon menjual kete  proton waja berserta dengan kete kancil auto kami, beliau menggantikan kete waja dan kete kancil kami dengan kete proton perdana v6 auto secondhand bernombor plat 'whr 6254', jangka hayat nyer selama 2 taon setengah. bpk aku mengakui itulah kerete yg pling sdp dibawa. mak aku pon syang kete ni



ini bukan gambar kete yg sebenar. tp colour ngan patern dier sebijik ngan dalam gambar ni..



pade ujong2 tahun 2008, bapaku terpaksa menjual kereta proton perdana utk membeli 2 buah kerete bg menampung tumbesaran ank2 beliau. kerete toyota vios auto type j bernombor plat 'wrq 6985' utk dinaiki kami sekeluarga. kete vios ni juga menjadi salah satu kete kegemaran ayahku. jangka hayat kete ni hanyalah slama setaon setengah jer..



ini bukan gambar yg sebenar, ini vios type s, bpk akunyer type j. tp colour dier samela


kemudian sebulan slps membeli kete toyota vios. bpkku lantas mmbeli  new saga auto bernombor plat 'wrt 4348', untuk kegunaan ibuku pula. kete ini masih lg dipkai sehingga kini..


ini bukan gambr kete yg sebenar. kete bpk aku colour hitam

kerete terkini yg bpk aku beli adela kerete toyota rush auto type g secondhand bernombor plat 'wsc 4999' utk menggantikan kete toyota vios. tindakan ini agak munasabah, kerana kerete vios itu tidak dpt menampung kelime-lime punggung ank beliau. kete ini dipkai sehingge kini..


ini bukan gambar kete yg sebenar. kete sebenar colour warne hitam..


p/s: aku sebenarnyer mengharapkan bpk aku beli kete proton exora, tp dier da beli rush plak. hmm... x dpt merase naik exora..

6 comments:

akram hebat

bpk kaye..Hahaha...

^_^

wahh , bpk kau sgt hebat doe ;)) kaya kaya . weh doakan aku esok . byebye !

Anonymous

hahaha....smart2...
bpk ko rupenye suke tukar kete..
bpk kaye...

ryhann

bapak aku beli 1 kete je , pas uh da x tuka2 . cekgu iby sgt la kaye en , HAHA

Sarah Alia Shahrim

walao.. da tka da vios tuh.. weh ko dtg area umah ak, tmn sri gombak uh... kan ader tangga bapak tinggi kat c2,,, ko naek tgge 2 smpi semput, tadaaaa.. ko ley nmpak kwsn prumahn yg ader umah ak hohohooo

syue

haha, mantap la ibrahim! ;) rush tu best ape! ape la kau! bapak aku otw nk belikn aku exora! lalalalalalala~